Jedzenie na dowóz
576 000 796

Darmowa dostawa w promieniu 3 km....

Sprawdź dokąd dowozimy

Ranch Blog

Hamburger czy i jakie korzyści zdrowotne może przynieść?

Burgery
Hamburger czy i jakie korzyści zdrowotne może przynieść?

Hamburger cieszy się złą reputacją głównie przez złe sposoby jego podawania. Bogaty w tłuszcz i kalorie będzie pierwsze do wyeliminowania. Jeżeli jednak będzie on zawierał chudą wołowinę będzie to z korzyścią dla twojego zdrowia. Przyjrzyj się korzyściom jakie może on ci przynieść. 

CLA
Wołowina jest bogata w sprężony kwas linolowy, czyli tłuszcz CLA. W 1978 roku naukowcy z Instytutu Badań nad Żywnością w Wisconsin odkryli, że tłuszcz powstający podczas grillowania zawiera substancje zwalczające komórki rakowe. Odkryciem tym okazało się wspomniane CLA. Dzisiaj CLA jest znane z większej liczby korzyści np. ma właściwości zwalczające stany zapalne, artretyzm oraz wspomagające odchudzanie. Aby uzyskać jak najlepszej jakości wołowinę powinno się wybierać mięso pochodzące od krów z wolnego wybiegu lub karmione trawą na wolności zamiast sztucznie hodowanych. Wydanie „Nutrition Journal” z 2010 roku informuje, że mięso od krów karmionych na wolnym wybiegu trawą zawierają więcej tłuszczów CLA jednocześnie mając niższą zawartość ogólną tłuszczu.

Białka
Każda komórka w naszym ciele składa się z białka, które utrzymuje je w dobrym zdrowiu. Jest ono bezustannie wymieniane na nowe w procesie spalania więc trzeba dbać o jego uzupełnianie. Według USDA National Nutrient Database hamburger o masie 0.6 kg sporządzony przy użyciu 90% chudej wołowiny zawiera 21.4 grama białka, czyli 43% rekomendowanej dziennej dawki.

Witaminy
Hamburger jest źródłem wielu witamin, z czego większość należy do witamin z grupy B. Witaminy te są odpowiedzialne za przekształcenie pożywienia w energię oraz produkcję czerwonych krwinek. Najbardziej powszechną witaminą w hamburgerze jest witamina B-12, której 2.5 mikrograma stanowi dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego. Wszystkie witaminy z grupy B są niezbędne do zachowania zdrowia, jednak brak witaminy B-12 może spowodować anemie, drętwienie, osłabienie oraz problemy z centralnym układem nerwowym takie jak niejasne myślenie czy utratę równowagi. Inne witaminy z grupy B znajdujące się w hamburgerach to: B-6, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, tamina oraz kwas foliowy. Hamburger zawiera również śladowe ilości witaminy E oraz K.

Minerały
Hamburgery są doskonałym źródłem minerałów, przy czym cynk jest w nich najbardziej obecny. Hamburger o wielkości 0.6 kg zawiera 5,4 miligramów cynku, co stanowi 36 procent dziennego zapotrzebowania według USDA, zgodnie z National Institutes of Health. Cynk odgrywa kilka ról w organizmie, w tym pomoc w tworzeniu się krwinek, wspiera metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy. Inne korzystne minerały znajdujące się w hamburgerach to selen, fosfor, żelazo, potas, magnez, sód, miedź, wapń oraz śladowe ilości manganu i fluoru

Zapraszamy do naszego Ranch Burgera znajdującego się w Lublinie przy ulicy Zbożowej 16 , serwujemy burgery z najlepszej jakościowo wołowiny jaki i wyselekcjonowanych składników. Wszystko to w dostawie jak i na wynos. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *